MitID

Digitale løsninger bliver erstattet af nye over tid. Det gør de, fordi de skal være sikre og kunne følge med udviklingen, ligesom vi kender det fra vores mobiltelefon og computer. Derfor bliver NemID nu til MitID.

Umiddelbart vil du ikke opleve den store forskel, når du først får MitID. Men der er forskel. En forskel, der bl.a. gør det vanskeligt for andre at udgive sig for at være dig, ligesom du også selv har mulighed for at sikre, at det er det rigtige sted, du udfører din handling og fx ikke på en falsk hjemmeside. Derudover vil du få en notifikation, hvis der er sket en kritisk hændelse, som fx kræver, at du spærrer dit personlige MitID.

Husk, at NemID og MitID er lige så vigtigt som dit pas. Og du må aldrig dele det med andre!


Sådan får du MitID

Hvis du har NemID i dag og har Net- eller Mobilbank, får du MitID dén vej. Du skal ikke gøre noget, før du får besked fra os, at det er din tur til at få MitID. Der kan dog godt gå et godt stykke tid, da der er mange, som skal have MitID.

Hvis ikke du har Net- eller Mobilbank, får du besked på anden vis om, hvordan du får MitID. 

Bemærk:
Overgangen til MitID går nemmest, hvis du i forvejen har downloadet det digitale kørekort på din telefon eller genvaliderer dig med dit pas via NemID nøgleapp'en.
 


Bag MitID

Bag NemID står Nets, mens MitID er et samarbejde mellem de danske pengeinstitutter, repræsenteret ved Finans Danmark, og den offentlige sektor, repræsenteret ved Digitaliseringsstyrelsen.


Fakta om MitID

  • MitID er igangsat fra efteråret 2021.
  • NemID lukker, når MitID er fuldt indfaset i løbet af 2022.
  • I en periode vil der være steder, hvor du skal bruge MitID og andre steder NemID. Du skal derfor beholde dit NemID, indtil du får andet at vide.
  • NemID nøglekort og -app udgår. I stedet får du MitID appen, eller andre alternativer, hvis du ikke har mulighed for at bruge appen.


> Vejledninger til MitID.


Spørgsmål og svar om MitID

Hvad er MitID – og hvem kan få det?

MitID er afløseren for NemID. Det er dét, som du skal bruge, når du skal bevise, hvem du er, når du logger ind, godkender handlinger eller har brug for at skrive under digitalt. Du kan bruge MitID til alt det, som du tidligere har brugt NemID til. Alle med NemID skal have MitID. Man kan få MitID, fra man er 13 år.

Hvordan og hvornår får jeg MitID?

For at få MitID skal du igennem en række trin i net- eller mobilbanken. Du får besked, når det er din tur til at få MitID. Der kan dog godt gå lidt tid, før det er din tur, da der er mange, der skal have MitID. 

Hvordan kommer MitID til at se ud?

MitID bliver først og fremmest en app, hvor man blot skal swipe for at godkende med MitID, ligesom du i dag måske kender det fra NemID nøgleapp. Har du ikke mulighed for at bruge appen, er der alternativer, nemlig MitID kodeviser og MitID kodeoplæser.

Hvad skal jeg gøre anderledes med MitID?

Selvom MitID er udviklet og opbygget anderledes end NemID, kommer MitID i store træk til at minde meget om NemID, når du skal bruge det. Du skal dog vænne dig til nye måder at logge ind på, hvis du bruger NemID nøglekort.

Hvorfor lukker NemID?

NemID er en sikker løsning i dag, men vi kan ikke være sikre på, at det bliver ved med at være tilfældet. MitID er bygget helt fra bunden på den måde, som gør systemet lettere og hurtigere at tilpasse, både i forhold til de krav og digitale trusler, som vil møde os i fremtiden. 

Hvornår lukker NemID?

Selvom du får MitID, skal du beholde NemID indtil videre. Det skal du, fordi der i en overgangsperiode kan være enkelte steder, hvor du stadig skal bruge NemID, indtil NemID er endeligt udfaset. Du får besked, når du ikke længere skal have NemID. 

Jeg bor i udlandet – hvordan får jeg MitID?

Alle med NemID skal have MitID – også selvom du bor i udlandet. Hvis du har net- eller mobilbank i en dansk eller grønlandsk bank, får du MitID via din net- eller mobilbank. Hvis ikke du har det, skal du have MitID på i en anden selvbetjeningsløsning. Du får besked, når du skal gøre noget.