Kunst - som alle har råd til

24.11.14

Bjarne Bel udstiller i Stege

Frem til midt i januar udstiller Bjarne Bel fra Falster sin abstrakte kunst i Møns Bank i Stege.

 

- Udgangspunktet for os har været at vise værker, der er af høj kunstnerisk kvalitet, men som de fleste har råd til, fortæller Trine Holm Jensen fra bankens kunstforening. Vi synes ikke, at kunst skal være forbeholdt en lille lukket kreds af kendere.

 

Bjarne Bels malerier er folkelige, tilgængelige og appellerer også til den mere kræsne kunstelsker.

 

- Det kan være, at man vil bag om motiverne og debattere fantasi, følelser og meningen med forskellige facetter i livet, siger Bjarne Bel. Nogle værker indeholder nemlig en masse dybde, andre værker er mere overfladiske eller udfordrende i det abstrakte udtryk. Men uanset værkernes titler eller tankerne bag dem, så har de alle det formål at ville gøre verdenen smukkere at være i.

 

Bjarne Bel har tegnet i hele sin opvækst og begyndte først relativt sent at male. Det er vigtigt, at hans værker udfordrer beskueren og skaber dialog mellem folk, som ser på værkerne samtidig. Bjarne er altså autodidakt og den daglige inspiration, er i stor udstrækning Klimt og Jorn, landskabet på Falster og ellers udfordringen i at afprøve og forfine forskellige teknikker.

 

- Men det er også den evige kamp i at bevare det abstrakte element og simplificere motiverne og farvesammensætningerne, der holder min drivkraft oppe, siger han. Motiverne er, for en dels vedkommende meget umiddelbare og kommer fra det underbevidste, hvormed de er meget pågående med de primært kraftfulde udladninger.

 

De mere eller mindre metaforiske motiver, som beskueren kan finde i Bjarnes abstrakte værker, er i stor udstrækning misformede på en måde, så de kan forestille mere end én ting. Man kan se noget umiddelbart figurativt den ene dag og noget helt andet symbolsk den næste dag - også afhængigt af lysstyrken og lysindfaldet i rummet.

 

Bjarne Bel har for nylig malet maleriet til Marielyst, som skal medvirke til at lancere Marielyst som kunstnerkoloni og badested på Sydfalster. Maleriet hænger i Marielyst's modtagecenter og i 2015 skal det indgå i foldere, postkort og som plakat for området.

 

Bjarne Bel udstiller også i Stubbekøbing, Orenæs og Maribo for tiden.