Ny kunstudstiller i Møns Bank, Præstø

25.04.14

Grethe Bagge 1925-2012 har via Marjatta udstillet mange af sine smukke kunstværker i Møns Banks afdeling i Præstø
Den afdøde kunstner Grethe Bagge har testamenteret alle sine værker til Marjatta’s støttefond og dermed er det en stor glæde for både Møns Bank og lederen på Marjatta Bernhard Schmitz at banken i de kommende måneder har en udstilling af Grethes billeder.


Om kunstneren Grethe Bagge
Grethe Bagge er uddannet på kunstakademiets billedhuggerskole. Hun mestrede de fleste af billedkunstens medier; skulptur, maleri, akvarel, tegning samt de grafiske teknikker.
Hun havde igennem hele sin karriere modtaget utrolig mange priser, herunder bl.a. Eckersberg medaljen for et portræt af hendes egen mor, en guldmedalje for udsmykningen af altervæggen i Gyrstinge kirke samt flere internationale priser.

 

Hendes personlige kunstneriske gennembrud fik hun gennem mødet med den ekspressionistiske østrigske maler Oskar Kokoschaka (1880-1980). I en årrække var hun elev på hans malerskole i Schweiz, hvorfra hun fulgte ham til kunstakademiet i Salzburg i Østrig.
Deltagelsen i dette internationale kunstnermiljø var rigtig givende, og gav hende stor inspiration og har resulteret i en lang række udstillinger i både ind og udland.

 

Grethe Bagge og Marjatta

Grethe Bagge var forbundet Marjatta siden starten af 1953. Hun kendte Marjattas grundlægger Albert Eman. I 1972 da det store hvide hus på skolehjemmet blev bygget, bad Albert Eman hende om at illustrere Marjatta–legenden, som jo har lagt navn til ikke alene skolehjemmet men alt, hvad der senere er vokset ud derfra. Det blev til otte store malerier i stærkt lyse farver, hvor hun med stor intuitiv kraft har illustreret temaer fra Kalevala fortællingen.

 

Hver morgen samles børn og unge samt medarbejder i salen foran Grethes billeder, her synges årstidens sange og siger et vers af Rudolf Steiner. Man kan sige, at Grethe Bagge hver eneste dag de sidste 40 år har været en del af Marjattas liv.

 

Derfor er det en stor glæde at udstillingen er kommet i hus, og Møns Bank byder alle velkommen til at komme forbi afdelingen i Præstø og se hendes smukke værker.