Bitcoin og andre kryptovalutaer

Møns Bank fraråder på det kraftigste at benytte eller investere i kryptovalutaer, herunder Bitcoin.

Bitcoin er verdens mest udbredte kryptovaluta, som bl.a. kan bruges til at handle med på internettet. I modsætning til gængse betalingsteknologier er Bitcoin decentraliseret, hvilket betyder, at ingen virksomhed, stat, organisation eller land står bag teknologien, som blev udgivet som open source tilbage i 2009.

Det betyder, at Bitcoin i modsætning til traditionelle valutaer hverken er reguleret eller underlagt beskyttelsesregler i lovgivningen på dansk eller internationalt plan, og Finanstilsynet har samtidig udtalt, at Bitcoin ikke er omfattet af eksisterende regler. Bitcoin har altså ikke den investor- og forbrugerbeskyttelse, der typisk er forbundet med almindelige valutaer og investeringer.

Samtidig har Bitcoin og andre kryptovalutaer vist sig at være meget volatile, og kursdannelsen er ikke gennemsigtig. Som investor har man derfor begrænset indsigt i, hvordan markedet udvikler sig, og hvad der driver kursen.

Bitcoin og andre kryptovalutaer er endvidere gentagne gange anvendt til kriminelle formål som f.eks. hvidvask.

Banken medvirker på dette grundlag ikke til håndtering af kryptovaluta af nogen art, herunder overførsler af penge, eksponering mod kryptovaluta, medvirken til udbetaling af gevinster eller andet. Transaktioner eller handlinger, der involverer kryptovalutaer, vil blive afvist.