Sikkerhed

Danskerne skal vænne sig til økonomisk selvforsvar – især ældre er udsat for avanceret svindel, men også unge er særligt udsat for at blive brugt til hvidvask.

Det er efterhånden almindelig kendt, at svindlere forsøger at franarre især ældre deres MitID ved fx at ringe og udgive sig for at være bank- eller politifolk. Eller ved at prøve med SMS eller e-mail at få kunder til selv at afgive deres oplysninger digitalt.

I telefonen er svindlerne som regel veltalende, og det kan være sin sag at afvise dem.

Der er kun én ting at gøre: Afbryd samtalen og sig, at du ringer tilbage! 


Unge bliver brugt som muldyr

Et "muldyr" i relation til digital svindel er en person, som stiller sin konto til rådighed for kriminelle, der kan sætte penge ind på kontoen.

Et eksempel er unge i nattelivet, der bliver kontaktet af en person, der fortæller, at vedkommende har glemt sit dankort. Det aftales så, at vedkommende overfører et beløb til den unges MobilePay, hvorefter den unge hæver for personen i en pengeautomat. Og som tak kan den unge beholde et mindre beløb for sin ulejlighed.

Det lyder ganske uskyldigt og hjælpsomt – og som "lette penge". Men den unge har nu gjort sig skyldig i hvidvask, fordi pengene var stjålet. Og strafferammen er typisk op til halvandet års fængsel og en plet på straffeattesten.


Bedre sikret mod svindel

Hvis du tager visse forholdsregler, er du bedre sikret mod svindel. Se evt. disse tre korte film: