Den er i vinkel...

Verdenspatent fra Stevns vinder priser og står foran sit helt store gennembrud.

Ole Opfinder har ikke levet forgæves – og trives i bedste velgående i skikkelse af to driftige tømrermestre i Boestofte på Stevns, Niels Freitag og Henrik Nielsen.

Forrige år fik de papir – og klapsalver – for deres ildhu, da de vandt prisen som Årets Virksomhed på Stevns. Det gjorde de blandt andet for en banebrydende ny opfindelse i form af en vinkelføringsskinne, som gør skærearbejde til en leg.

- Alle tømrere har lært at strege op med tommestok, blyant og den klassiske skinne, som findes i et hav af udgaver, men stort set ikke er udviklet siden 1964, siger Niels Freitag. Men på et tidspunkt tænkte jeg, at den da måtte kunne laves smartere.

Niels Freitag lavede en prototype på en ny skinne, som lå hen i næsten 20 år, inden makkeren Henrik Nielsen opfordrede ham til at gøre arbejdet færdigt.

> På billedet har Henrik og Niels fået besøg af erhvervsrådgiver Christian Jensen fra Møns Bank.


Ivrige forhandlere står på spring

Nu er den færdig og på vej ud i den store verden. Op mod 200 forhandlere i Danmark sælger vinkelføringsskinnen, og i skrivende stund er den også på vej til Norge.

- Det har været noget af en rejse, siger Niels Freitag. Alene det at finde leverandører, der kunne sikre os den kvalitet, vi kunne stå inde for, har været en udfordring.

Det er endt med ikke færre end 14 forskellige leverandører, nogle af dem fra udlandet – fx kan en lille undseelig magnet kun fremstilles i Tyskland...

Men ellers bliver alt fremstillet i Danmark, hvor det kan lade sig gøre.

Skinnen findes i fem størrelser, ligesom der også er lavet en særlig model til udfræsning af rendejern.

- Der er ingen tvivl om, at vi har ramt noget rigtigt, siger Henrik Nielsen. Vi bliver rost til skyerne for, hvor let det er at bruge skinnen og hvor hurtigt, den tjener sig hjem.

> Se flere billeder her (side 10-11).


Udvikling fremfor afvikling

Niels og Henrik tegner virksomheden Adamsen, som har næsten 40 år på bagen. Navnet kommer fra Steen Adamsen, der grundlagde virksomheden som et tækkefirma, der også påtager sig tømreropgaver. Selv trådte Steen ud for fem år siden.

- I dag er vi to chefer, og det er der mange, der fraråder, siger Henrik, men vi synes, det er en kæmpe fordel, at vi kan dele arbejdsbyrden og ansvaret.

- Vi har også taget kurser i at udvikle os, for hvis vi ikke udvikler, så afvikler vi, siger Niels. Og i den forbindelse må jeg sige, at det er guld værd at have en bank som Møns Bank, der er med på den lange bane og ser tingene på samme måde som os.

Men er en opfindelse som vinkelføringsskinnen ikke lige til Løvens Hule, så den kunne ”komme ud over stepperne?”

- Ellers tak, siger Henrik. Vi vil gerne selv kunne følge med og holde opgaven her i huset. Det handler også om at bevare lokale arbejdspladser her på Stevns.


Ingen opgave er for lille

Adamsen beskæftiger otte faste medarbejdere og hertil et par stykker, som er anvist af Stevns kommune og har forskellige faglige, sociale eller fysiske udfordringer. Det har to år i træk nomineret virksomheden til en CSR-pris.

- Vi synes, vi har en samfundsforpligtelse til at række mennesker, som gerne vil tilbage på arbejdsmarkedet, en hjælpende hånd, siger Niels.

Og opgaver er der nok af. Det drejer sig om alt fra totalentrepriser og bygningssyn til nybyggeri, renovering, døre, vinduer, tage og tilbygninger. Også forsikringsskader og energirenovering står på opgavelisten.

- Især på energirenovering kan vi ofte hjælpe kunderne til klækkelige besparelser og en højere salgspris, når de vil sælge, siger Henrik.


Har du også lyst til at finde ud af, hvad Møns Bank kan gøre for dig, så kontakt en af vores erhvervsrådgivere - eller send dine oplysninger her.