Hvor grønne er dine investeringer?

Møns Bank og datacentralen BEC er blandt de første i Danmark, der giver kunderne et direkte indblik i deres investeringers aftryk på miljø, sociale forhold og ledelse.

Hvis man vil ændre verden til det bedre, må man starte et sted. Og det sted kunne meget vel være, hvordan ens værdipapirer kan være med til at skubbe på den bæredygtige omstilling.

ESG er det samlende begreb for miljømæssige (E=Environmental), sociale forhold (S=Social) og ledelse (G=Governance) og er det aktuelt bedste redskab til at måle bæredygtighed. Og nu bliver kunder i Møns Bank altså blandt de første i landet til at se, hvordan deres værdipapirer klarer sig på dén front.

- Det er vi utrolig stolte af at kunne præsentere for vores kunder, siger bankdirektør Per Sjørup Christiansen. Det er jo lige ned i tidsånden, at man som enkeltperson kan se, hvordan ens investeringer – også – er med til at præge verden.

- I forvejen er vi jo alle blevet bedre til at sortere affald og tænke over vores indkøb, tøjvaner og transport, tilføjer han. Og nu kommer så dette tilbud til kunderne om også at kigge på deres værdipapirer og se, om noget måske skal ændres.
 

International anerkendt

Den enkelte kunde kan nu direkte i sin mobil- eller netbank se en ESG-score på sit depot. Der er både en samlet score for alle kundens investeringer og ned på hvert enkelt værdipapir – aktier, obligationer, investeringsforeninger m.m.

ESG-scoren er udarbejdet af det globalt anerkendte MSCI (Morgan Stanley Capital International), der analyserer mere end 8.500 virksomheder og 680.000 investeringsprodukter på verdensplan. MSCI står fx også bag nogle af de aktieindeks, der bruges allermest globalt.

ESG-scores er ikke statiske, men udvikler sig over tid, når selskaber ændrer adfærd, og i takt med at modellerne modnes og bliver mere præcise.

En investering i Møns Banks kundedepoter vil være markeret med en rød, gul eller grøn farve og en score mellem 0-10.

- En højere ESG-rating indikerer, at en virksomhed præsterer bedre på bæredygtighed, forklarer Per Sjørup Christiansen. Ratingen kan dog ikke sammenlignes på tværs af brancher og siger heller ikke noget om fx opfyldelse af verdensmålene, men den er afgjort et skridt på vejen til større bæredygtighed.

Banken anbefaler ikke, at kunderne investerer alene på baggrund af ESG-data. Alle beslutninger skal tages ud fra et holistisk synspunkt og under hensyntagen til risikoprofil, tidshorisont og generel investeringsstrategi – og så kan den nye ESG-rating også komme med i overvejelserne.

- Vi håber, at kunderne tager godt imod den nye service, og at den kan øge bevidstheden om, hvad man investerer i, slutter Per Sjørup Christiansen.