Kærlighedssvindel er i stigning

I første halvår af 2023 registrerede bankerne 264 sager om kærlighedssvindel. Bankkunderne tabte sammenlagt 10,5 mio. kroner.

Også i Møns Bank har vi kunder, der er blevet narret, men det er jo pinligt og skamfuldt at indrømme. Derfor skal vi turde italesætte kærlighedssvindel.

Kærlighedssvindel dækker over svindelsager, hvor borgere har fået frarøvet deres penge af kriminelle, der har lokket dem i en fælde. De kriminelle lokker med falske profiler, der udgiver sig for at søge venskab og kærlighed og får undervejs i dialogen offeret til at overføre penge til de kriminelle.

Svindlerne udvælger ofte deres ofre på dating sider, men kan også anvende sociale medier eller e-mail til at skabe kontakten.

Når kontakten er etableret, vil svindleren typisk bruge den indledende fase på at opbygge et tillidsforhold til offeret. Dernæst vil offeret blive opfordret til at overføre penge til den kriminelle og/eller overføre penge for den kriminelle. Det sidste gør, at man kan blive medskyldig i hvidvask.

Undervejs i forløbet kan offeret opleve at blive afpresset med afsæt i de oplysninger eller billeder, som offeret gennem dialogen måtte have delt med den kriminelle.


Gode råd om kærlighedssvindel

Vær opmærksom på at denne type svindel eksisterer. Og del denne viden i dit netværk og din familie:

  1. Overfør ikke penge til personer, du ikke kender og overfør heller ikke penge for dem.
  2. Undgå at dele kompromitterende oplysninger om eller billeder af dig selv. Du risikerer at blive udsat for afpresning.
  3. Hvis du er blevet svindlet så stop al kontakt, gem din korrespondance og anmeld sagen til politiet. Rapportér det også til det site (fx dating side), hvor du først blev kontaktet. Hvis du har delt kontooplysninger eller lignende, så kontakt os.

Du er i det hele taget altid velkommen til at kontakte os, når det handler om økonomi.