Nyt liv på Vestmøn - i form af et bytorv

Et bytorv og en torvehal på den gamle mejerigrund i Damme på Vestmøn skal give borgerne et nyt mødested og en markedsplads for lokale fødevareproducenter. Samtidig skal det understøtte vandre- og cykelturismen på Møn.

Efter flere års forberedelse er finansieringen af Fanefjord Torv i Damme-Askeby på Vestmøn nu sikret.

Et torv har altid udgjort et naturligt samlingspunkt i en by. Fanefjord Torv skal være det oplagte mødested og omdrejningspunkt for områdets beboere og lokale ildsjæles udvikling af mangeartede aktiviteter og fællesskaber.

Takket være støtte fra den filantropiske forening Realdania, Fanefjord Sparekasses Fond, Vordingborg Kommune, Møns Bank og en række andre lokale kræfter er projekteringen af byggeriet nu sat i gang.

Torvet forventes klar til brug ved udgangen af 2024. Bag projektet står en nyetableret fond, der, udover realisering af byggeriet, vil stå for drift af torvet og - ikke mindst - opfølgning på de mål, der har drevet udviklingen af projektet.

”I gruppen bag Fanefjord Torv er vi begejstrede for den store støtte som projektet har opnået. Det bekræfter vores overbevisning om, at Fanefjord Torv har potentiale til at blive et attraktivt midtpunkt og mødested på Vestmøn – og vil bidrage til at støtte langsigtet udvikling af lokal fødevareproduktion på hele Møn,” siger Steffen Steffensen, formand for Fonden Fanefjord Torv.

Fanefjord Sparekasses Fond og Realdania støtter hver projektet med 4 mio. kroner.

”Med Fanefjord Torv vil vi gerne understøtte den positive udvikling på Møn. En udvikling, der er drevet af øens stærke lokale fællesskaber, som også har været initiativtagere til andre vigtige projekter som Camønoen og Kunsthal44. Fanefjord Torv udnytter fint den gamle mejerigrunds placering i midten af Damme til at skabe et nyt samlingspunkt for byens borgere, samtidig med at det understøtter både turismen og de lokale fødevareerhverv,” siger Henrik Lund, der er projektchef i Realdania.

Møn oplever i disse år en voksende lokal produktion af kvalitetsfødevarer. Den udvikling skal Fanefjord Torv understøtte. Torvehallen vil kunne bringe små og større producenter sammen gennem handel, og derigennem inspirere til partnerskaber omkring markedsføring, salg og udvikling af nye produktområder.

Fanefjord Torv skal også være et støttepunkt for turismen på Vestmøn. Mange turister har ikke kendskab til Vestmøn, så målet er, at det nye bytorv - med relevante servicefaciliteter - vil give dem mulighed for at opdage lokale produkter, få ideer til vandre- og cykelture i lokalområdet eller blot tage en pause på turen videre rundt på øen.


Foto:

Initiativgruppen bag Fanefjord Torv på grunden, hvor det nye bytorv og torvehal skal ligge, fra venstre: Anders Madsen, Steffen Steffensen, Joachim Malling og Peter Bysted.
 

Fonden Fanefjord Torvs bestyrelse:

Hans Steffen Steffensen (Liselundfontænen A/S), formand Peter Bysted (ICONO A/S), næstformand Anders Thorsø Madsen (uddeler, Superbrugsen Lendemarke) Joachim Malling (Den Levende Landsby ApS), Arlette Walsøe (Havnehøkeren)

Tekniske rådgivere: Lynge-Lynge Arkitekter, Marianne Levinsen Landskab og Rådgivende Ingeniører AJ Consult (sidstnævnte i egenskab af totalrådgiver).

Forventet byggeperiode: Januar – december 2024 mail@fanefjordtorv.dk


Yderligere oplysninger:

Fonden Fanefjord Torv: mail@fanefjordtorv.dk

Steffen Steffensen 26 16 89 93 / Peter Bysted 40 30 66 26