Sådan kommer du i eget sommerhus

12.05.21

Salget af sommerhuse er skudt i vejret under coronakrisen, og med sommeren inden for rækkevidde går salget stadig strygende. Men hvordan får man egentlig fat i den bedste finansiering til sit sommerhus?

Der er ikke noget at sige til, at mange danskere har købt eget sommerhus det seneste års tid. Vi har været mere hjemme og har haft tid til at tænke over, om et sommerhus vil give familien et tiltrængt afbræk fra hverdagen. Samtidig har der været begrænsninger i, hvor vi har haft mulighed for at rejse hen på ferie.

- Til dem, der overvejer at købe sommerhus, er mit bedste råd at se det som en langsigtet beslutning, som hele familien kan få glæde af i mange år fremover, siger bolig- og markedschef Steen Normann Olsen fra Møns Bank. Der er mange gode muligheder for at finansiere huset. Renterne er stadig lave, uanset om man er til variabel eller fast rente.

Og trods efterspørgslen er der flere sommerhuse til salg. Det gælder for eksempel i Vordingborg Kommune, hvor der primo maj er 90 sommerhuse til salg. Det er en stigning på 34 procent i forhold til begyndelsen af april, hvor der var 67 sommerhuse til salg.


Hvilket lån skal du vælge?

- Når du skal vælge, hvordan du vil finansiere dit køb af sommerhus, er valg af lån den vigtigste beslutning, fortsætter Steen Normann Olsen. Her skal du afklare med dig selv, hvor vigtigt tryghed om din fremtidige rente er for dig.

- Har du det bedst med sikkerhed for, hvad du betaler i rente på dit lån til sommerhuset, er fast rente nok en overvejelse værd. Vil du gerne benytte dig af de meget lave renter, vi ser lige nu, og tror du, at de forbliver lave længe, så kan du vælge et lån med variabel rente.

Vælger man et lån med variabel rente, kan man vælge imellem forskellige rentebindingsperioder.

- Du behøver altså ikke vælge alt eller intet, når det kommer til graden af tryghed om din fremtidige rente. Du kan for eksempel vælge at binde renten i tre eller fem år ved at vælge henholdsvis et F3- eller F5-lån, eller du kan gå hele vejen og vælge den kortest mulige rentebinding på seks måneder ved at vælge et F-kort-lån, siger Steen Normann Olsen.


De fleste vælger fast rente

Tre ud af fire, der indtil videre har købt sommerhus i 2021, har valgt et lån med fast rente i 30 år. Det er væsentlig flere end for bare fem år siden, hvor halvdelen valgte fast rente. Og der er ikke noget at sige til, at danskerne har fået smag for fast rente på boliglån. Du kan nemlig låne til din helårs- eller fritidsbolig og betale en meget lav, fast rente i al den tid, du har lånet.

- Renten er i øjeblikket lav, uanset om vi sammenligner med for 10, 20 eller 30 år siden, og det er samtidig også billigt at sikre sig mod rentestigninger ved at vælge fast rente frem for variabel rente. Merprisen på et lån med fast rente er med andre ord lavere, end vi så for blot nogle år siden, forklarer Steen Normann Olsen.

- Vi forventer, at det snart er sidste udkald for at få fingrene i den meget lave, faste rente på 1 procent, som vi ser i øjeblikket. Vi ser ikke for os, at renterne skyder i vejret, men de kommer til at snige sig opad i de kommende år.


Lånet skal passe ind
i den samlede økonomi

Når det er sagt, så er det ikke til at komme udenom, at et lån med variabel rente er det billigste valg.

- Umiddelbart forventer vi, at renterne på lån med kort rentebinding forbliver lave i de kommende år. Så er du villig til at løbe risikoen for, at renten stiger i løbet af den tid, du har lånet, er et variabelt forrentet lån en god mulighed for at spare penge her og nu, siger Steen Normann Olsen.

Det vigtigste, når man vælger lån, er, at det passer med husholdningens samlede økonomi.

- Der er for de flestes vedkommende også et lån i helårsboligen at tage højde for. I bund og grund skal valget af lån i sommerhuset ses som en del af en større plan for din privatøkonomi, både hvad angår rentesikring og i særdeleshed også i forhold til, om det giver mening for dig at afdrage eller have afdragsfrihed på dit sommerhuslån, siger Steen Normann Olsen.

- Men begynd i banken og lad os, hvad økonomien kan holde til. Så er det meget nemmere at gå ud og forelske sig i det helt rigtige sommerhus bagefter, slutter han. 


> Kontakt os og få en snak om dine planer.