Svindel er en daglig trussel

Danskerne skal vænne sig til økonomisk selvforsvar – især ældre er udsat for avanceret svindel, men også unge er særligt udsat for at blive brugt til hvidvask.

Det er efterhånden almindelig kendt, at svindlere forsøger at franarre især ældre deres MitID ved fx at ringe og udgive sig for at være bank- eller politifolk. Eller ved at prøve med SMS eller e-mail at få kunder til selv at afgive deres oplysninger digitalt.

- Hver uge har vi sager i Møns Bank, hvor kunder bliver svindlet, og vi gør en stor indsats for at dæmme op for det, siger privat- og kundeservicechef Michael Jappe.

I telefonen er svindlerne som regel veltalende, og det kan være sin sag at afvise dem.

- Der er kun én ting at gøre: Smid røret på, opfordrer Michael Jappe. Hvis man ikke bryder sig om den fremgangsmåde, kan man også undskylde sig med, at man har travlt og lige vil ringe tilbage senere. Så har man chancen for at kontakte banken forinden.


Unge skal lære om risikoen
for at blive brugt som muldyr

Uge 11 er Pengeuge rundt på landets skoler, og her er undervisningen i matematik forbeholdt finansiel forståelse.

- Som en del af undervisningen vil de unge blive advaret mod at blive brugt af kriminelle som muldyr, når der skal vaskes penge hvide fra organiseret kriminalitet, fortsætter Michael Jappe.

Et "muldyr" i relation til digital svindel er en person, som stiller sin konto til rådighed for kriminelle, der kan sætte penge ind på kontoen.

- Et eksempel er unge i nattelivet, der bliver kontaktet af en person, der fortæller, at vedkommende har glemt sit dankort. Det aftales så, at vedkommende overfører et beløb til den unges MobilePay, hvorefter den unge hæver for personen i en pengeautomat. Og som tak kan den unge beholde et mindre beløb for sin ulejlighed, forklarer Michael Jappe.

- Det lyder ganske uskyldigt og hjælpsomt – og som "lette penge". Men den unge har nu gjort sig skyldig i hvidvask, fordi pengene var stjålet. Og strafferammen er typisk op til halvandet års fængsel og en plet på straffeattesten, advarer Michael Jappe.


Mange kender ikke fænomenet

Ifølge en undersøgelse fra Finans Danmark i 2021 har mange unge slet ikke kendskab til, hvad det vil sige at være muldyr.

I undersøgelsen svarede hele 48% af de adspurgte mellem 18 og 30 år, at de ikke kendte til begrebet.

- I første uge af 2023 blev 135 personer anholdt i en landsdækkende aktion mistænkt for at være muldyr. Det viser, at der er et stort behov for at uddanne de kommende generationer i, hvad der er rigtigt og forkert, når man har med penge at gøre, siger Michael Jappe, og i Møns Bank gør vi jævnligt en indsats for at gøre opmærksom på fænomenet, bl.a. via Facebook og Instagram.