Hvis du tænker miljø og arbejdsforhold...

Bæredygtigt aftryk i investeringer

Investering har stor betydning for den grønne omstilling, og den finansielle sektor kan hjælpe meget til i forhold til den bæredygtige udvikling.

I Møns Bank tilbyder vi også ansvarlig investering med bæredygtigt fokus. Det sker via vores samarbejdspartnere, som alle har fokus på at investere i virksomheder, der overholder FN’s verdensmål (klik på dette logo for at læse mere):

Når vi sammen med dig skal finde frem til det rigtige investeringsprodukt for dig, ser vi først og fremmest på din investeringshorisont, risikovillighed og risikoevne. Men vi spørger også ind til din holdning til bæredygtighed, og hvor stor betydning dét skal have i dine investeringer.

Vi mærker dine værdipapirer med en rød, gul eller grøn farve og en score mellem 0-10 med hensyn til bæredygtighed ud fra ESG-begrebet (E=Environmental/miljø, S=Sociale forhold og G=Governance/ledelse). Mærkningen udarbejdes af det globalt anerkendte MSCI (Morgan Stanley Capital International), der analyserer mere end 8.500 virksomheder og 680.000 investeringsprodukter på verdensplan. MSCI står fx også bag nogle af de aktieindeks, der bruges allermest globalt.

ESG-scores er ikke statiske, men udvikler sig over tid, når selskaber ændrer adfærd, og i takt med at modellerne modnes og bliver mere præcise. Ratingen kan ikke sammenlignes på tværs af brancher.

> Læs mere om vores rating af dine investeringer her.

Bæredygtig investering handler ikke kun om miljø og klima. Det handler fx også om menneskerettigheder, bekæmpelse af korruption og ansvarlighed. De forskellige begreber som bruges, har vores samarbejdspartner Bankinvest beskrevet på sin hjemmeside.

Vil du læse mere om, hvad bæredygtig investering er, har vores samarbejdspartner Sparinvest beskrevet her.

Vil du høre mere om bæredygtige investeringer, er du meget velkommen til at kontakte os.

Mere om bæredygtige investeringer

Artikel 6: Minimumsstandarder for bæredygtighed

Artikel 6-produkter er det laveste niveau, men det er ikke ensbetydende med, at der ikke er bæredygtige aspekter i investeringerne.

I artikel 6-produkter følger investeringerne vores samarbejdspartneres generelle politik for ansvarlige investeringer.

Der er en række ting, som der ikke investeres i. Det omfatter eksempelvis producenter af kontroversielle våben som klyngevåben og kemiske våben samt virksomheder, hvor mere end 5% af omsætningen stammer fra kulminedrift.

Hvis en virksomhed, har kritisable arbejdsforhold eller problemer med at overholde miljø- og menneskerettigheder, går vores samarbejdspartner i dialog med virksomheden, idet dialog ofte nytter. Ellers vil investering i virksomheden ophøre.


Artikel 8: Bæredygtighed indgår i investeringsbeslutninger

Hvor artikel 6-fonde lever op til nogle minimumsstandarder for bæredygtighed og ansvarlig investering, så bliver bæredygtighed inddraget i selve investeringsprocessen i artikel 8-fonde.

Selskaberne bliver her analyseret ud fra et bredt bæredygtighedsperspektiv:

  •    Klimapåvirkning vil altid indgå i et eller andet omfang, f.eks. mål for genanvendelse og reduktion af forurening.
  •   God selskabsledelse – eksempelvis om der er nok diversitet i ledelsen.
  •   Sociale aspekter, fx hvorvidt selskabet har fokus på arbejdstager-rettigheder både i selskabet selv og hos leverandører.

Alle bæredygtighedsnøgletal, som også har betydning for vurdering af selskabets potentielle afkast, bliver inddraget. Virksomheder bliver vurderet ud fra bæredygtighedsrisici, men også ud fra, om de griber mulighederne i den grønne omstilling.

Det kunne være et rederi, som i dag primært bruger fossile brændstoffer, men inden for en overskuelig tidshorisont har mulighed for at blive førende i branchen i forhold til at drive sine skibe med grøn energi. Her vil det være afgørende, både af hensyn til bæredygtigheden og det potentielle afkast, at måle rederiet på, hvor hurtigt det nedbringer sit forbrug af fossile brændstoffer og dermed mindsker sit klimaaftryk


Artikel 9: Fonden arbejder efter konkrete bæredygtighedsmål

I artikel 9-fonde – det højeste niveau – indgår specifikke bæredygtigheds-målsætninger ved siden af afkastmålsætningen.

Hvis en artikel 9-fond har nedbringelse af CO2-udledning som mål, så kommer man ikke uden om, at fondens klimamål skal være i overens-stemmelse med ambitionerne i Paris-aftalen, dvs. at fonden skal bidrage til at begrænse de globale temperaturstigninger til 1,5 grader. Det betyder konkret, at i 2030 må fonden som helhed højest udlede CO2 svarende til 25 pct. af verdensmarkedsniveauet for CO2-udledning i 2020.

> PAI investeringsrådgiver (vigtigste negative indvirkninger på bæredygtighedsfaktorer)

> PAI rapportering

> PAI investeringsrådgiver (vigtigste negative indvirkninger på bæredygtighedsfaktorer)

> PAI rapportering

Bankens gældende politik for integration af bæredygtighed er opdateret og godkendt på bestyrelsesmødet den 24.10.2024. I forbindelse med denne opdatering blev det præciseret, at bankens investeringsanbefalinger alene består af unikke produkter og fonde fra bankens samarbejdspartnere (artikel 8-produkter). Opmærksomheden henledes på, at det i den forrige udgave af politikken fremgik, at banken også yder rådgivning om andre finansielle instrumenter end dem, som distribueres via samarbejdspartnere. Dette er ikke gældende og er derfor fjernet i politikken.

Dermed ”udleves” bæredygtighedspolitikken primært gennem bankens investeringsprodukter distribueret via investeringsrådgivning og bankens selvbetjeningsmuligheder.

Yderligere er der i den gældende politik tilføjet et nyt afsnit 5, hvoraf det fremgår, at politikken som minimum skal ajourføres én gang årligt. I forbindelse med opdatering af politikken vurderes det, om bankens samarbejdspartneres fortsat opfylder de krav, som fremgår af bankens politik. Bankens aktuelle politik er tilgængelig her:

Politik for integration af bæredygtighedsrisici